Welkom bij RING
 
     
Uit de media PDF Afdrukken E-mail

RING heeft een aantal nieuwsitems uit de media geselecteerd die betrekking hebben op natuurgerichte gezondheid.

 

UIT DE MEDIA

Juni 2009

Mediterrane voeding vermindert cognitieve achteruitgang
Mediterrane voeding is niet alleen lekker, maar ook gezond. Want de mediterrane keuken is rijk aan goede vetten (vis, olijfolie), vezels en antioxidanten uit groenten, fruit en peulvruchten. Het dieet is arm aan vlees en zuivel. Samen met de juiste suppletie is de mediterrane keuken de belangrijkste troef in het voorkomen van hart- en vaataandoeningen.
Recent onderzoek laat zien dat een mediterraan voedingspatroon ook de mentale gezondheid beschermt. Bijna 1400 personen werden gedurende 4,5 jaar gevolgd. De onderzoekers stelden vast dat de cognitieve achteruitgang het kleinst was naarmate iemands voedingspatroon meer ‘mediterraan’ was. (Archives of Neurology 2009; 66(2):216-25)

Energetische healing verlicht pijn
Een vorm van energetische healing waarbij de patiënt niet wordt aangeraakt, blijkt effectief pijn te verlichten. De zogeheten non-contact therapeutic touch (NCTT) leverde ‘significante’ pijnverlichting op bij negentig patiënten met chronische pijn na een operatie. Van diegenen die NCTT kregen, meldde ongeveer 73 procent een significante vermindering van de pijn en zij vroegen minder vaak om pijnstillers. Ook sliepen ze ’s nachts beter. Daarentegen meldden diegenen die een placebobehandeling kregen of geen behandeling, dat ze meer pijn hadden.
(University of Missouri, feb 2009)

Vlierbesextract tegen virussen
Hoewel het varkensgriepvirus niet meer elke dag de voorpagina’s haalt, is het risico van een pandemie nog niet geweken. In Nederland zijn mens-op-mens besmettingen geconstateerd. Deskundigen denken dat het virus kan oplaaien in het najaar. Besmetting lijkt dan moeilijk te voorkomen. Wel kun je jezelf wapenen door te zorgen voor voldoende weerstand en gezonde luchtwegen. Bijvoorbeeld met extra vitamine C, dat ook antivirale capaciteiten heeft. Echinacea verhoogt de weerstand, maar is het effectiefst na een korte periode. Dus is het raadzaam pas hiermee te beginnen als het echt nodig is. Astragalus staat bekend als kruid voor extra weerstand, vooral van de luchtwegen. Andere zweren bij Oscillococcinum, dat de symptomen van verkoudheid en griep aantoonbaar vermindert.
Een bijzondere antiviruswerking is te verwachten van vlierbesextract (op de markt o.a. onder de naam Sambucol). Het is wetenschappelijk aangetoond dat vlierbesextract de symptomen vermindert doordat het verspreiding van het virus in het lichaam tegengaat. Dat kan van pas komen bij griep, verkoudheid en infecties van de bovenste luchtwegen. De medicinale eigenschappen van de vlierbes werden al beschreven door Hippocrates en ook indianen maakten er gebruik van als middel tegen koorts.
Mensen met auto-immuunziekten zoals reuma en ms wordt het gebruik van echinacea en vlierbesextract ontraden.

Homeopathie bij chemo en bestraling
Homeopathie kan bepaalde bijwerkingen van behandelingen tegen kanker verlichten, zo ontdekte de prestigieuze Cochrane Collaboration. Zo verzacht Calendulazalf irritaties van de huid na radiotherapie en helpt Traumeel - een combinatie van veertien homeopathische middelen - mondzweren verlichten die bij chemotherapie kunnen optreden. De Cochrane-onderzoekers vonden acht onderzoeken waaraan in totaal 664 proefpersonen deelnamen, waaruit valide resultaten naar voren kwamen.
(Cochrane Database of Systematic Reviews, 2009)

Minder gewrichtsklachten dankzij chondroïtine
Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigt de werking van chondroïtine (in dit geval 800 mg/dag) bij gewrichtsontstekingen. Chondroïtine wordt al langer beschouwd als een supplement dat de voortgang van osteoartritis (ontsteking in en om een gewricht) vertraagt. Vaak wordt het ingezet in combinatie met glucosamine.
Een Frans onderzoeksteam testte chondroïtine op een groep van 622 patiënten met osteoartritis. Na twee jaar behandeling had de chondroïtinegroep significant minder schade en minder pijn aan de gewrichten dan de placebogroep. De pijnverlichting trad ook sneller op in de chondroïtinegroep. (Arthritis Rheum, 2009; 60: 524-533)

Zwanger? Eet appels!
Appels en vis eten tijdens de zwangerschap helpt tegen allergieën en astma bij kinderen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat bestond uit longfunctieonderzoek en allergietesten voor de moeders. Deze beschermende werking is waarschijnlijk terug te voeren op de krachtige antioxidanten in appels en van de omega-3-vetzuren in vis.
Als moeders tijdens de zwangerschap vier appels of meer hadden gegeten, bleken kinderen minder vaak astma te hebben dan bij een appelconsumptie van één per week. De verantwoordelijke antioxidanten, flavonoïden, zitten niet alleen in appels maar ook in andere soorten fruit en in veel groenten. (Gezond Nu, 15 mei 2009)

Juli 2008

Flavonolen preventief tegen endeldarmkanker
Uit een recente Amerikaanse studie onder 2.000 mannen en vrouwen komt naar voren dat flavonolen een grote rol kunnen spelen bij de preventie van karteldarm- en endeldarmkanker (colorectaal). Het risico van deze vorm van kanker zou zelfs met 76 procent dalen door een verhoogde inname van flavonolen.
De positieve resultaten golden niet voor flavonoïden in het algemeen, maar specifiek voor de groep flavonolen. Deze stofjes bevinden zich onder meer in thee, uien, bonen en appels. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat flavonolen de kans op andere vormen van kanker verkleinen, zoals long-, alvleesklier en borstkanker.
(Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention,1 juni 2008)

Voedingssupplementen niet uit de handel
Zo nu en dan duikt er verkeerde berichtgeving op, dat voedingssupplementen na 2009 verboden zouden worden als gevolg van de richtlijn Codex Alimentarius. Deze berichten zijn onjuist.
Codex normen zijn handelsnormen waar internationaal consensus over bestaat. Ze worden ook erkend door de World Trade Organisation (WTO). De normen hebben als doel de volksgezondheid te beschermen en problemen tussen landen in de handel van voedsel te voorkomen. Codex normen worden soms overgenomen door landen wanneer nationale wetgeving met betrekking tot voedselveiligheid ontbreekt of wanneer landen zelf geen mogelijkheden hebben een eigen beleid te ontwikkelen. Een wettelijke status volgt pas indien landen de Codex normen in hun eigen wetgeving opnemen.
De Codex vitaminen- en mineralenrichtlijn die in juli 2005 is aangenomen, geeft aan dat een supplement minstens 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine of mineraal moet bevatten. Ook kunnen maximale adviesnormen voor vitaminen en mineralen worden vastgesteld op basis van een aantal criteria. Van een verbod op vitaminen en mineralen is dus geen sprake.
Voor meer informatie: www.codexalimentarius.net
In de EU is met name de Richtlijn voor Voedingssupplementen en de Verordening voor Claims bepalend. Deze EU-richtlijn is nog in ontwikkeling.
Voor het laatste nieuws op het gebied van wetgeving: www.rivendell.eu

Hyperiplant van VSM officieel antidepressivum
Het kruidengeneesmiddel Hyperiplant van VSM op basis van Sint Janskruid is officieel benoemd tot medicijn tegen depressie. Het middel werkt bij milde en matige vormen van de aandoening.
Het is de eerste keer dat een preparaat van Sint Janskruid in Nederland is geregistreerd als geneesmiddel. Sint Janskruid is al jaren vrij verkrijgbaar als voedingssupplement. Het kruid staat bekend om de antidepressieve werking.
Hyperiplant is nu als geneesmiddel alleen via de apotheek verkrijgbaar. De kwaliteit is getoetst aan Europese richtlijnen en goedgekeurd.

Mediterraan dieet tijdens zwangerschap voorkomt allergie
Allergiegerelateerde klachten zoals astma, eczeem en bronchitis, komen steeds vaker voor bij kinderen. Griekse onderzoekers denken dat voeding hier een rol kan spelen. Zij volgden 460 moeders op het Spaanse eiland Menorca en hun kinderen, tijdens de zwangerschap en 6 maanden daarna. Bij moeders die tijdens de zwangerschap het Mediterrane dieet volgden (rijk aan groenten, fruit, noten, vis en in beperkte mate olijfolie), bleek de baby minder vaak astma en andere allergieën te ontwikkelen.
Nader onderzoek is gewenst om te bepalen wat precies verantwoordelijk is voor dit resultaat. (Thorax, juni 2008)

Wortels zijn gezond
Wie veel wortels eet, heeft een verlaagd risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek waarop Brian Buijsse in Wageningen promoveerde. Hij schrijft dit verlaagde risico toe aan de stof bètacaroteen, die in wortels zit. Buijsse deed vergelijkend onderzoek bij een groep oudere mannen in Zutphen en op Kreta.
Dat het eten van groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, is al langer bekend. Welke stoffen in groente en fruit hiervoor verantwoordelijk zijn, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Van kalium, voedingsvezel, foliumzuur, maar ook van bioactieve stoffen zoals de carotenoïden en flavonoïden is bekend dat ze gunstige effecten hebben op risicofactoren van hart- en vaatziekten.
(Voedingscentrum, juni 2008)


 

Lees meer
 
Boekentips PDF Afdrukken E-mail

Een beknopt overzicht van boeken met informatie over de natuurgerichte gezondheidszorg.

Lees meer
 

RING hanteert in plaats van 'therapeut' het begrip 'zorgverlener'.